Vigtigheden af ros og opmærksomhed

Denne artikel vil koncentrere sig om noget, som er meget afgørende for vores trivsel; nemlig ros og opmærksomhed.

Er det ikke underligt at de fleste af os må lære at tage imod ros og komplimenter. Vi kender vel alle eksemplet med kvinden, der har købt sig en lækker kjole, som hun ofte får en masse komplimenter for. Men i stedet for at tage imod de mange komplimenter, og glæde sig over, at andre kan se skønheden i kjolen, siger hun: ”Åh, den har jeg købt billigt på udsalg”. Genkender du det? Eller tror du ligefrem, at vedkommende overdriver, og at ros ikke ”bider på dig”? Under alle omstændigheder har vi vanskeligt ved at modtage ros, men også denne evne kan trænes op, hvis vi bliver bevidste om, hvordan vi skal takle det!

Ros kan gives på mange måder. Det kan være små tilbagemeldinger i hverdagen; som f.eks. et venligt smil, en opmuntrende bemærkning, et klap på skulderen eller et varmt blik. Ros er noget vi enten kan få eller give. Hvis ikke vi får ros og opmærksomhed fra andre, bliver vi understimulerede eller underernærede. Det handler om at få føde. Noget at leve af. Man bliver ikke mæt af ingenting, og får vi ikke ros og opmærksomhed nok, kan vi nemt føle os elendige og få taberholdninger. Vi bliver let kede af det og føler os modløse. Kender du det?

ROS PÅ MANGE MÅDER
Vi kan dele ros ind i flere kategorier:
Den kan være positiv eller negativ, fysisk eller psykisk, eller den kan være betinget eller ubetinget.

RIS, ROS ELLER INGENTING?
Positiv ros får dig til at føle dig glad, fornøjet og betydningsfuld, uanset om det gælder ros i form af opmærksomhed, stolthed, beundring, taknemmelighed eller anerkendelse.

Negativ ros eller ris gør derimod det omvendte, du bliver trist, ked af det, skuffet, føler dig latterliggjort og klædt af, fuldstændig mislykket.

Mange tror at det værste der kan ske er at få negativ opmærksomhed, men det er ikke tilfældet. Det aller, aller værste et menneske kan få, er hverken ros eller ris, men det er ingen opmærksomhed i det hele taget.

FYSISK OG PSYKISK ROS

Eksempler på fysisk ros kan være kys, klem eller klap på skulderen. Psykisk ros kan være ros, tak, venlige blikke eller forfremmelser.

Eksempler på fysisk ris kan være slag, spark, skubben og puffen. Psykisk ris kan være et overbærende blik eller et blik som dræber, hånlig latter, kritik, hovmodighed eller latterliggørelse.

Vi trænger alle til at få opmærksomhed i form af berøring. Det er også bevist, at graden af fysisk berøring har stor indflydelse på menneskers udvikling.

BETINGET OG UBETINGET ROS

Betinget ros er handlinger som er planlagt eller forventet. De kommer sjældent som en overraskelse. Der kan til og med ligge en lille selvfølgelighed i betinget ros, som f.eks. jule-og fødselsdagsgaver, taler til bruden, brudgommen eller blomster til mors dag.

Betinget ros virker sjældent, så stærkt som ubetinget ros, som er mere overraskende, uventet og spontan, virker varmere og mere ægte. Netop derfor opleves den også stærkere og mere ægte. Den kommer lige fra hjertet, uventet og uden bagtanker. Eksempler på ubetinget ros er f.eks. et uventet kort med muntre ord, et blik som stråler, uventet middag, en buket blomster, et kompliment for din nye frisure m.m.

Hvis du får nok af ros og opmærksomhed, er du i balance, trives, føler dig let og glad, og du er bedre rustet til at klare episoder, som ikke går som planlagt. Du vil med andre ord have de egenskaber, som vindere har.
Akkurat det modsatte vil ske, hvis du har overskud af ris eller negativ opmærksomhed. Din stress-tærskel bliver lav, og du har kun lidt modstandskraft.

Stort set er hele livet en evig kamp efter at få ros eller opmærksomhed. Mange mener, at det er det, som giver os noget at leve for; den ros vi får, som vi kan videregive til andre mennesker. Det at give ros er i meget stor grad med til at give tilværelsen indhold og mening. Husk en lukket hånd kan ikke modtage! Vi må give og modtage for at være i balance.

Hvis vi ikke får opmærksomhed hjemme, vil vi søge den på jobbet, og hvis det heller ikke lykkes, vil vi søge den andre steder, f.eks. til en fest eller i en anden social sammenhæng og hvis vi heller ikke på nogen måde her får opmærksomhed eller får for lidt af den, ja så kan vi købe os lidt opmærksomhed i form af smykker, bil, hus, pels osv.

SÅDAN BLIVER DU BEDRE TIL AT GIVE ROS?
1. Du må selv finde ud af, hvordan du bliver bedre til at give andre ros, sådan at det passer til dig og din personlighed. Du opnår de bedste resultater, hvis du er naturlig, spontan, ærlig og oprigtig. Prøv at være ligetil, så fungerer det bedst. Alt andet kan virke påtaget.

2. Den bedste form for ros, du kan give en anden person, er opmærksomhed, og jo mere de giver, jo mere får du tilbage.

Et anerkendende blik, et smil, et lille klap på kinden eller skulderen. Eller at du virkelig lytter til en person som trænger til at snakke. At du lytter og holder øjenkontakt, virker interesseret, siger og bruger navnet og viser spontan sympati for personen.

3. Din positive eller negative opfattelse af et menneske siger meget om, hvem du er, og hvem den anden er. Hvordan andre opfatter din ros er helt og holdent afhængig af din indstilling til dette menneske, når du giver det ros. Synes du inderst inde, at han/hun har fortjent det? Eller ønsker du at smigre eller opnå noget andet til gengæld for din ros? Det er vigtigt, at du er klar over dine egne motiver.

4. Vær opmærksom på den ubetingede ros, den som ikke forventes, men som altid kommer som en uventet med glædelig overraskelse. Find på noget morsomt og spontant og gør noget ved det!

5. Hvis du ikke modtager den forventede reaktion med det samme, så mist alligevel ikke modet. Bare fortsæt, resultaterne vil komme på et eller andet tidspunkt. Måske skal du tage dig tid til at finde ud af, hvad der betyder noget for den enkelte. Er det påklædning, håret, faglig viden eller måske børn eller ……..?

6. Det er ikke kun personens positive attributter, du behøver at være opmærksom på. Det kan også være forskellige situationer, han/hun fortjener ros eller opmærksomhed for. Du vil opdage, at når du bliver god til at give ros, vil du også være mindre bange for at give kritik på en god og hensigtsmæssig måde, og dem du giver kritik vil nemmere kunne opfatte kritikken på en konstruktiv måde og dermed bruge den som hjælp i stedet for at opfatte den negativt.

VIL DU VÆRE BEDRE TIL AT GIVE ROS?
Lav en liste over 5 personer, som betyder meget for dig. Skriv ned, hvad du godt kan lide, beundrer eller værdsætter hos disse personer. Bestem dig for, hvilken slags ros du vil give.
• Navn
• Hvad sætter jeg pris på?
• Hvilken slags ros vil jeg give?

EN LILLE OPGAVE:

• Hvem har du givet ros til?
• I hvilken form gav du ros?
• Hvad har du selv fået af ros/ris og i hvilken form?

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *