Identificer dine faldgrupper

vejen frem

TILBAGEFALDETS NATUR

Selv om du har et stærkt ønske om at forandre dine vaner, så du kan tabe dig eller holde vægten stabil, kommer du alligevel til at få tilbagefald. Det vigtige er at være klar over, helt fra begyndelsen, at tilbagefald kommer til at indtræffe og, at det er en naturlig del af forandringsprocessen. At undgå tilbagefald for enhver pris, er næsten umuligt. Derfor er det vigtigt at lære at mestre dem på en fornuftig måde.

Det der er det sværeste ved at holde kiloene væk, er at holde fast ved de nye vaner i så lang tid, at de når at fæstne sig og dermed blive en rigtig vane, der kan fortrænge de gamle vaner. Det viser sig, at risikoen for at falde tilbage til sine gamle vaner, er allerstørst de første tre måneder efter forandringen.

I hvilke situationer er det så, at der nemt opstår tilbagefald?
Det kan være alt fra ferie, helligdag, skilsmisser, problemer med familien, for meget overarbejde til stress, kedsomhed og selskabelighed. Det er når noget sker, noget som tager al din energi, så du ikke orker at tænke på, hvad eller hvor meget du spiser.

Hvad er en kollaps?
Som regel er det en speciel situation, der opstår. Den er ikke planlagt og den fremmer ikke vægttabet. Situationen kan være, at du impulsivt spiser et wienerbrød, eller du forsyner dig med endnu et stykke kage eller to, som du ikke havde planlagt at spise i det hele taget, eller du giver efter i et selskab og forsyner dig med alt, hvad øjet begærer. Det kan også være, at du dropper træningen en dag, hvor du egentlig havde bestemt dig for at træne. Om du klarer at håndtere situationen og hvordan du rent mentalt reagerer på den, er det, der afgør om du får et tilbagefald eller ej.

En af de største faldgrupper er ”bare en ”-”det går nok”-”bare lidt”. Som et resultat af, at det går galt, vil du sandsynligvis få dårlig samvittighed og forsøge at bortforklare ved at sige til dig selv, at det er OK eller, at det er uundgåeligt eller, det kunne ikke være anderledes.

Ikke at være i stand til at tackle den første lille vaklen, garanterer mere eller mindre et tilbagefald. Små fejltagelser og tilbagefald fører ofte til en total kollaps, som igen sætter de negative følelser i sving og får selvtilliden til at dale. Tilbagefald og kollapser vil ikke bare influere på måden du føler, men også på måden du tænker. Derfor er det vigtigt at have en forståelse for, hvordan tilbagefaldet ser ud og vide hvor dine faldgrupper er. Er du dig dette bevidst, kan du have strategier parat til at tackle og klare tilbagefald når de kommer, og derved undgå, at det ender i en stor kollaps, som gør at du tager flere kilo på.

Et godt tankemønster læres ved at arbejde med det igen og igen, for at det virkelig kan fungere, når du skal bruge det. Jo flere gange du har klaret at overkomme vanskelighederne, jo større er også sandsynligheden for, at du klarer at håndtere vanskelige situationer. Det vil give dig følelsen af at have kontrol og er med til at bygge en god selvtillid op.

Typiske krisesituationer.
Forskning viser, at der findes tre typiske krisesituationer, der er typiske ved vægtproblemer.

1. Sociale sammenkomster der indbefatter mad.

Venne-og familiesammenkomster er mest almindelige. Man er oftest i godt lag og humør og plejer ved sådanne lejligheder at forsyne sig rigeligt.

2. Vanskelige følelsesmæssige situationer.

Dette kan opstå, hvis du har opgivet, hvis du er syg, hvis du ikke kan lide dig selv og er deprimeret og nedtrykt. Disse situationer opstår oftest, når man er alene men også når man er sammen med andre.

3. Ingen stimulerende situationer.

I disse situationer er man ofte alene og ikke præget af nogen speciel følelse, bortset fra generel kedsomhed. Mad er ofte til stede og let tilgængelig.

For at kunne håndtere tilbagefald i risikofyldte krisesituationer, er det vigtigt at lære sig, hvordan man håndterer sine tanker og følelser, lære at håndtere personlige konflikter og også lærer sig, hvordan et socialt liv influerer på krisesituationer.

Identificer dine faldgrupper

Klik her og Download arbejdsarket som hjælper dig med at finde dine faldgrupper:
Følelsesmæssigt – tankemæssigt – socialt og vanemæssigt

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *